Storleken på piercingsmycken

Laddar...

Mät ditt piercingsmycke

Ifall du redan har en piercing och vill ha ett nytt smycke men är osäker på vilka mått du ska välja, så kan du nedanför mäta dig fram till ditt nuvarande piercingsmycks mått. Håll helt enkelt upp ett kreditkort eller något annan plastkort framför skärmen och dra reglaget så att ditt kreditkort matchar storleken på kreditkortet på skärmen. Sedan kan du trycka på olika ikoner och ta reda på vilka mått du ska använda dig av.

Trådtjocklek

Här på Bodymod är alla våra mått (både diameter, längd och trådstorlek) angivna i millimeter. I många andra webbutiker, och främst utländska, mäts smyckena i "gauge". Detta är vad vi på svenska brukar kalla för trådtjocklek.
Trådtjockleken på helt enkelt tjockleken av staven. Om du exempelvis har en tungpiercing så är trådtjockleken 1.6 mm.. Om du till exempel har en tungpiercing så trådtjockleken 1,6 mm.

Längd

Längden på våra smycken ges alltid i millimeter om inte annat är skrivet. Längden på ett smycke mäts från ände till ände. På till exempel ett tungpiercingsmycke är detta den änden av staven där staven går in i kulan, till den motsatta änden av staven där den går i den andra kulan. Med böjda smycken som ögonbrynspiercingar och navelpiercingar så mäts det inte längs bågen, utan efter "fågelvägen" från invändig kula till invändig kula; alltså alltid den synliga biten.

Diameter

När man talar om diameter talar man om olika saker. Det är ofta den sfäriska diametern eller töjningsdiameter ("stretch diameter") som används i detta sammanhang.
Det kan för vissa verka lite märkligt när man talar om kulorna och då talar om två siffror; diameter och trådtjocklek. Men det beror på att trådtjockleken indikerar vilken stav kulan kan sitta i. Är tråddiametern (gängan) 1,6 mm. på kulan så passar den perfekt i en tungpiercing. Om den bara är 1,2 mm, så kommer den vara för liten för en tungpiercing, men passar perfekt i de flesta labrets.
I töjningsdiametern säger det sig självt att det är diametern hos det förstorade hålet i örat. På smyckena mäter man alltid den tunnaste punkten, vilket ofta är i centrum av smycket. Man kan fråga sig om det också anges smyckeslängd, alltså hur pass lång/bred/hög den är. Detta varierar dock mycket beroende på hur pass stor diametern är. Det är alltså svårt att ange detta på våra pluggar, tunnlar och tapers. Du är dock välkommen att ta kontakt med oss om du vill veta vad längden är på ett specifikt smycke.

Nedan kan du visuellt se vad vi har beskrivit ovan. Under bilderna kan du läsa mer om vad standarden är för de olika piercingarna.

Längd

Trådtjocklek

Kuldiameter

Längd

Trådtjocklek

Kuldiameter

Kuldiameter

Trådtjocklek

Längd

Diameter

Trådtjocklek

Kuldiameter

Diameter

Trådtjocklek

Kuldiameter

Diameter

 

 

Tumregeln

Det finns några standarder när det gäller piercingar. Bland annat säger man att alla piercingar i ansiktet är 1,2 mm. i trådtjocklek, förutom tungpiercingar som är 1,6 mm. Detta är dock inte alltid 100% korrekt eftersom vissa har fylligare läppar än andra och därför också kan använda en labret på 1,6 mm. i läppen. Några använder också 1,6 mm. till ögonbrynspiercingar. I utgångspunkt är dock alla trådtjocklekar i ansiktet 1,2 mm.
Nedan har vi försökt lista de vanligaste måtten, där T = trådtjocklek och L = längd:

  • Tungpiercing: T: 1,6 mm. L: 16 mm.
  • Navelpiercing: T: 1,6 mm. L: 10 mm.
  • Läppiercing: T: 1,2 mm. L: 8 mm.
  • Ögonbrynspiercing: T: 1,2 mm. L: 8 mm. - 10 mm.
  • Näspiercing: T: 1,0 mm. L: 8 mm.
  • Bröstpiercing: T: 1,6 mm. L: Varierande beroende på storleken på bröstvårtorna.