Januaris reamix: Upp till 60 % rabatt

Blog Thumbnail

Allt Om Tungpiercingar

Tungpiercing: Utforska Processen, Smärta och Smyckesval

Det finns flera sätt att få en tungpiercing. Det vanligaste är att man piercar tungans mittlinje (ca 2 cm från spetsen) eller precis framför tungans frenulum. Alla tungor är dock olika, så det är viktigt att få din tunga kontrollerad. Det finns två stora blodkärl i tungan som inte bör piercas!

Tungan är kroppens snabbast läkande organ, så du läker i allmänhet snabbt efter att ha fått den piercad. Men var medveten om att den kan svälla upp till dubbla storleken

Jag vill pierca min tunga

När du har bestämt dig för att få en tungpiercing är det dags att hitta en piercare. Välj en professionell person som du vet kommer att göra ett bra jobb. Be inte din pappa att ta fram hammare och spik! Se också till att din piercare har en certifiering och ett gott rykte.

Vilka material ska jag använda?

Din piercare kommer troligen att använda titan för att pierca dig. Titan är 100 % nickelfri och väger bara hälften så mycket som kirurgiskt stål.

När din piercing har läkt helt kan du byta till andra material, t.ex. Kirurgisk stål, PTFE eller akryl. De två sistnämnda materialen är billigare än titan och mycket flexibla, så de skadar inte tänderna och tandköttet.

Förklaring Av TungpiercingFörklaring Av Tungpiercing

Vilken storlek på smycket behöver jag?

När tungan nyligen har blivit piercad kan den svälla till dubbla storleken. Detta innebär att du får en start stav i början, som du kan ändra efter läkningsperioden.

En vanlig tungstav är 16 mm lång och 1.6 mm tjock.

Vissa föredrar att använda kortare stavar, men detta bör göras med försiktighet. Om du väljer en för kort stav kan kulorna gräva sig in i tungan, vilket kan vara mycket obehagligt. Om du har det problemet kan du köpa en silikonplatta. Med sin diameter på 7 mm är den större än kulorna på din tunga, vilket förhindrar det obehag som de kan orsaka.

Du kan köpa lösa stavar och kulor för att anpassa din tungpiercing så att den passar din tunga till 100 %. Det finns många olika mönster, från enkla till mer vågade.

Hur läker jag min tungpiercing?

Eftervård bör tas lika allvarligt som själva piercingen. Följ din piercares råd och besök piercingstudion igen om du behöver hjälp.

Dessutom bör du:

  • Köpa en ny tandborse; din gamla är en bakteriefälla.
  • Undvika att röka och dricka alkohol under läkningsperioden. Om du bestämmer dig för att göra något av detta, skölj noga munnen med kranvatten efter varje cigarett eller dryck.
  • Undvika kryddstark mat.
  • Undvika främmande kroppsvätskor. Inga kyssar på ett tag!

Det är viktigt att du inte leker med din nya piercing under läkningsperioden. Om din tunga är mycket svullen kan det vara bra att kyla ner den med kallt vatten eller en isbit.

Gör det ont att göra en tungpiercing?

Du har säkert upplevt känslan av att bita dig i tungan. Smärtan är intensiv men tillfällig. Smärta är subjektiv, så det är svårt att ge ett svar för alla. Enligt vår egen forskning på Bodymod rankas smärtan av en tungpiercing på 2 på en skala från 1 till 10.

Kan jag ta bort min piercingstav?

Som tidigare nämnts är tungan kroppens snabbast läkande organ. Om du tar ut din piercingstav kan du upptäcka att du inte kan få in den igen!

Kan en tungpiercing bli sned?

Ja, det kan det, och det görs oftast med flit.

Den övre och nedre kulan på tungsmycket ska vara rakt över varandra när du tittar i spegeln. Men från sidan ska den övre kulan sitta längre bak mot gommen, medan den nedre kulan sitter något längre fram.

Med andra ord ska den vara krokig när du tittar på den från sidan, men inte krokig när du tittar på den framifrån. Detta bidrar till att skydda dina tänder.

Blog Thumbnail
by2