• 30 dagars returrätt
  Vänta med att bestämma dig tills du får smyckena.
 • Gratis frakt
  Fraktkostnaden är gratis till hela Sverige.

27 artiklar

per sida

27 artiklar

per sida

 • 30 dagers returrätt
  Vänta med att bestämma dig tills du får smyckena i handen
 • Trustpilot
  Över 500 positiva recensioner ().
 • Snabb kundtjänst
  Telefon och e-post. Vardagar från 10-15:30

Tungpiercingar av plast och metall

När du väljer en tungpiercing av både plast och metall får du helt enkelt det bästa från bägge världarna. En tungpiercing av plast och metall är typiskt kontruerad på så sätt att staven är gjord av metall medan kulorna är gjorda av plast. Vi vil nedanför komma lite närmere in på orsakerna till att denna kombination är så pass fördelaktig som den är, samt vilka specifika material och egenskaper som det kan vara tal om när man kombinerar plast och metall i en tungpiercing.

Stav av metall

Genom att välja en stav av metall väljer du samtidigt ett väldigt starkt och hållbart smycke som inte går sönder så enkelt som ifall den hade varit gjord av plast. Stavar är typiskt gjorda av antingen kirurgisk stål eller titan. Bägge dessa metallmaterial är både härdade och starka men titan är en väldigt rent metall som därför också är fullständigt fri från nickel. Titan kostar lite mer än kirurgisk stål på grund av den renare kvaliteten, men bägge metallmaterial passar pålitligt till tungpiercingar.

Rent synmässigt finns det också lite skillnad på de två materialen. Kirurgisk stål är skinande blankt och på samma sätt också en riktig fröjd för ögat. Titan lite mörkare och skinner heller inte på samma sätt. Det borde kanske vara omvänt eftersom titan utan tvivel är av den bästa kvaliteten, men som det gamla ordspråket säger är det inte alltid det som skiner av guld. I detta fall är ordspråket helt rätt för bakom titans lite tråkigare fasad gömmer det sig alltså ett av de renaste och mest allergivänliga materialen som finns inom metallkategorin. Titan är därför ett av de säkraste materialevalen när det kommer till piercingsmycken, som ju inte endast är i kontakt med huden men med hål som är piercat genom huden.

Kulor av plast

När det talas om en tungpiercing av både plast och metall är det stort sett alltid kulorna som är gjorda av plast. Nackdelen med att använda en tungpiercing som endast är gjord av plast är att den går sönder mycket lättare än ifall den är gjord av metall. Men när det endast är kulorna som är gjorda av plast så kan man verkligen börja att tala om att få det bästa från bägge världarna. För medan en stav av metall har den stora fördelen att den nästan är omöjlig att gå sönder, så har en kula av plast den nästan ännu större fördelen att den just går i stycken innan tänderna gör det.

Plastkulor på tungpiercingar är i stort sett alltid gjorda av materialet akryl. Det är ett allergivänligt material då det inte innehåller nickel så ifall det blir kombinerat med titan har du ett super allergivänligt smycke i toppkvalitet. Akryl är dock ett poröst material och därför har stavar som är gjort av akryl också förhållandevis lätt att gå sönder. Kulorna är dock något mer hållbara än stavar då det alltid kommer vara lättare för en stav att gå sönder än en kula, oavsett vilket material det är talan om. Så när akryl har blivit formad till en kula är det både starkare på grund av formen i sig själv. Samtidigt är det poröst nog att det går sönder innan dina tänder gör det. Om en metallkula t.ex. slår mot tänderna när man har den i munnen så riskerar man att slå av en del av en tand eftersom att metallen är gjord av ett mycket starkare material än tänderna är. Men när en akrylkula slår emot tänderna blir tänderna det starkaste materialet och akrylkulan går vanligtvis sönder innan tänderna gör det. Det gäller dock narturligvis endast när det handlar om vanliga friska och bra tänder.
Här ska du dock passa på att inte att skruva åt din akrylkula så pass hårt att staven går itu. Det är något vi ofta ser. Akrylkulor ska endast spännas åt mjukt och inte hårt alls.

Den perfekta sammansättningen

Som slutsats till det ovanstående kan det endast sägas att tungpiercingar med stavar av metall samt akrylkulor är den helt perfekta sammansättningen när det kommer till material. Du får en stark och hållbar stav samt smyckekulor som finns i ett hav av olika färger och designer – och de är dessutom skonsamma mot dina tänder. Ifall du också vill följa den allergivänliga trenden så kan du ytterligare slå två flugor med en smäll genom att välja en titanstav med akrylkulor.